Wat is cupping?

 

Cupping is een behandelwijze uit de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) waarbij glazen koppen (cups) vacuüm worden getrokken op het lichaam.  Dit gebeurt door potjes op de huid te plaatsen en vacuüm te zuigen met een pomp. Het vacuüm trekt de huid en spierlaag omhoog met als gevolg een betere doorbloeding en lymfecirculatie. Het lichaam wordt zo van afval-stoffen ontdaan. Dit leidt tot een compleet gevoel van ontspanning.

Cupping kan uitstekend gecombineerd worden met andere massagevormen. De cupping massage wordt ook wel vacussage genoemd.

 

In mijn praktijk bied ik twee soorten cupping aan:

Dry cupping: bij deze methode worden er op diverse plaatsen op het lichaam cups gezet. Door de bloeduitstorting die ontstaat, gaat het lichaam het zelfgenezend vermogen activeren. Deze methode kan worden toegepast voor het opheffen van blokkades, bindweefsel verklevingen, triggerpoints of ontgiften.

Cupping massage: bij deze methode wordt (bijvoorbeeld de rug) gemasseerd met twee cups. Door de massage ontstaat een zeer sterke doorbloeding van de huid. Hiermee worden diverse orgaanfuncties gestimuleerd. De cups die hiervoor worden gebruikt hebben een brede rand, wat de beweging over het lichaam vergemakkelijkt. Cupping massage kan worden toegepast bij het opheffen van blokkades, bindweefsel verklevingen, triggerpoints, cellulitis behandelingen, lymfebehandelingen en ontgiften.

Een cupping behandeling  wordt niet voor iedereen aanbevolen. Lees voor je een afspraak maakt eerst de algemene voorwaarden voor de contra-indicaties. Houd er ook rekening mee dat cupping zeker nog een week te zien is op je huid. Plan een cupping sessie dus niet vlak voor een zonvakantie of een feestje!