Wat is sportmassage?

 

Sportmassage is een krachtige massage die is bedoeld om het lichaam in balans te krijgen. Het toepassen van verschillende soorten handgrepen zoals diepe en langzame massagetechnieken bevorderen herstel van de spieren. Het verbetert de bloedcirculatie waardoor afvalstoffen en vocht sneller kunnen worden afgevoerd. Zo kunnen blessures worden hersteld en voorkomen.

 

Sportmassage kan verschillende doelen hebben:

 

  • Stimulerend

Met een stimulerende massage worden je spieren voorbereid op de inspanning, waardoor het risico op blessures afneemt. De bloedcirculatie wordt geoptimaliseerd, je spieren worden op de juiste spierspanning gebracht en het bewegingsbereik van je spieren en gewrichten wordt vergroot. Je lichaam wordt in de ‘prestatiestand’ gebracht. Een bijkomstig voordeel is dat het je helpt om je mentaal voor te bereiden op de sportieve prestatie die je gaat leveren.

Let op: deze voorbereidende massage mag je normale warming-up niet vervangen, het kan er wel onderdeel van uitmaken.

 

  • Sederend

Het is voor een sporter belangrijk om na een wedstrijd of training weer zo snel mogelijk te herstellen. Een massage na het sporten kan hierbij helpen. Dat doen we met een ontspannende massage op een rustige tempo. Het doel is om de normale toestand van je lichaam en je spieren na zware inspanning te herstellen. De massage is gericht op het afvoeren van afvalstoffen, zoals opgehoopt vocht en melkzuur in de spieren. Zo wordt het herstel gestimuleerd, wordt spierpijn voorkomen of verminderd, en ben je sneller en beter voorbereid op de volgende fysieke inspanning. Het kan je ook op mentaal vlak een rustgevend moment bieden om te reflecteren op de prestaties die je hebt geleverd of om alle stress van een wedstrijd van je af te laten stromen. Omdat er stevig op de spiergroepen wordt ingewerkt zuigen de spieren zich na de massagebehandeling weer vol met schoon vocht, dat kan de volgende dag een strak of gespannen gevoel geven. Geen zorgen, dit gevoel verdwijnt met 1 á 2 dagen. Een combinatie van sportmassage en een ontspanningsmassage kan in dit geval natuurlijk ook.

Let op : deze herstel massage mag je normale cooling-down niet vervangen, het kan er wel onderdeel van uitmaken. 

 

  • Massage tijdens een rustperiode.

Tijdens een rustperiode waarin tijdelijk niet wordt gesport kan een massage gegeven worden. Het doel van deze massage is om de conditie van je lichaam te behouden en te verbeteren. Het gaat hier om een complete lichaamsmassage, die afgestemd wordt op jouw behoeften en de conditie van je spieren. De hiervoor beschreven massages zijn daarentegen vaak op specifiek lichaamsdelen gericht die je tijdens het sporten het meest belast.

Bij twijfel over het wel of niet behandelen, zeker in het geval van een lichte blessure of overbelasting, zal altijd eerst overleg plaatsvinden met een arts of fysiotherapeut.